Adidas Village

Architect (Shell & Core Facilities) BOORA Architects, Inc. Portland, Oregon
Completed 2003
Product ALUCOBOND® plus

ACCENT ON INNOVATION AT ADIDAS VILLAGE

From the beginning, the vision for “adidas Village” was innovative: Create a “village” on an 11-acre urban site near downtown Portland, Oregon – a “village” that “reflects the character of the company and that will be part of the fabric of the community. ” To achieve this vision, adidas-Salomon AG created facilities for its U. S. functions, as well as the North American headquarters for adidas America and Salomon North America. Global headquarters for the worldwide sporting goods company adidas-Salomon are located in Herzogenaurach, Germany.
Portland’s N. Greeley Ave. passes through “adidas Village”, with the east and west sides connected by a pedestrian skybridge. The “West Village” consists of three renovated buildings and the “East Village” features three newly constructed buildings with a landscaped public plaza, sports courts, and a soccer field over a parking structure. Approximately 60,000 sq. ft. of 4 mm ALUCOBOND® plus material in custom colors of silver-grey metallic, blue, red, yellow, green and black are featured on the buildings, with rectangular panels oriented vertically and horizontally in a random pattern. The main colors and the blue were coil coated in a fluoropolymer finish, while the smaller amounts of other colors were post-painted with an acrylic urethane. Keith Panel Systems of North Vancouver, Canada, was the system fabricator; the material was attached with the KPS “A Series Rain Screen System”, which has an internal gutter that routes incidental water and condensation out at every horizontal joint. Material was installed by Streimer Sheet Metal of Portland, Oregon. To accommodate large amounts of seismic movement with the vertical and horizontal joints, deeply slotted perimeter extrusions were used vertically, and sliding clips were used horizontally. No exposed wet sealants were used for panel joints or panel-to-curtainwall joints. BOORA Architects, Inc. , Portland, is the architectural firm for the shell and core facilities; LRS Architects, Inc. led the interior design.
Eric Cugnart, BOORA Principal, designed the application of the exterior panels so the three major shades of silver-grey appear to be random, while a single highlight color of red, yellow, green, or black on random panels distinguishes the buildings. The predominantly deep blue panels and glass of the fitness center reveal a variation on this theme, through use of silver stripes – drawing attention to the building’s role, in contrast to that of the office buildings.
The ALUCOBOND® plus panels used on all buildings maintain a continuity of design. With neighborhood association input, the original plans were modified to create a park-like plaza with open pathways. Buildings were moved away from the perimeter, and the public soccer field serves as a border. The “village” is one of the largest applications of public space in a corporate development, housing approximately 900 employees.